Wednesday, February 29, 2012

Nasi Ayam Cik Ani


Dah lama nak buat nasi ayam. Tapi akak rasa cam rumit jer, sebabkan banyak pelengkap yang nak kena sediakan. Hari ini akak kuatkan semangat bak kata omputih 'there's a will, there's a way' gitukan??? betul ke??? lebeykurang la... Dalam masa sejam setengah semua dah ready. Hahahaha... suka akak deknon... lepas ni confirm akak tak akan beli dah nasi ayam, sebab dah buleh buat yang menepati selera tekak akak.

Dulu akak pernah minta jiran akak ajarkan camana buat nasi ayam sebab nasi ayam dia memang sedap, akak suka sangat. Tapi macam2 helah dia bagi berat sangat nak bagitau. Jadi resipi ni akak olah sendiri jer mengikut naluri, dan kalau korang nak boleh la korang cuba, akak halalkan. Ilmu camni tak baik kita kedekut kan...

Alhamdulillah, memang ini yang akak mahukan, cuma bab ayam tu jer akak kena improve lagi... nak improve tang mana ek?? tak tau la, tang kaler kottt... sebab texture tu akak puashati dah... garing diluar, moist/lembab di dalam.


Nasi Ayam Cik Ani (Cik Ani tu akak ler... :D)

Stok Ayam
½ ekor ayam – bersihkan dan potong ikut suka besor mana
2 inci halia – ketuk
2 ulas bawang putih - ketuk
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawa
Air untuk merebus

Satukan semua bahan, rebus ayam hingga separuh masak. Keluarkan ayam. Ketepikan air rebusan untuk kegunaan lain.


Sos Perapan
½ cawan kicap
1 sudu besar madu
1 sudu besar minyak bijan
1 inci halia – tumbuk lumat/kisar
3 ulas bawang putih – tumbuk lumat/kisar

Satukan semua bahan dalam satu bekas. Gaulkan dgn ayam yang telah direbus tadi. Perap dalam sejam. Goreng ayam hingga masak. Ketepikan lebihan sos perapan tadi.


Sos Kicap
Lebihan sos perapan
1 cawan air rebusan

Campurkan semua dalam periuk kecil. Masak hingga mendidih.


Sos Cili
8-10 biji cili merah (nak pedas tambah cili api) – buang biji
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
1 biji limau nipis - ambil jusnya
1 ½ cawan air rebusan ayam

Campurkan semua, dan kisar hingga hancur.


Nasi Ayam
3 cawan beras (kali ni akak guna basmathi) – cuci dan rendam seketika, toskan
3 cawan air rebusan ayam
1 inci halia – hiris halus
2 ulas bawang putih – hiris halus
1 biji bawang besar – mayang
Rempah tumis - Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Garam secukupnya
3 sudu besar majerin

Panaskan/cairkan majerin dalam periuk. Masukkan rempah tumis, biar hingga naik bau.
Masukkan bawang besar, halia dan bawang putih hiris, goreng hingga bahan layu.
Masukkan beras dan kacau rata. Masukkan air dan garam. Biarkan nasi tanak seperti biasa.
Hidangkan.


Sup
Lebihan air rebusan ayam
1 sudu besar bawang kisar
1 batang lobak merah – dadu
1 batang saleri – dadu
Garam secukup rasa

Didihkan air rebusan bersama lobak merah, batang saleri dan garam. Rebus hingga lobak merah empuk.


Bahan Hiasan
Daun Salad
Tomato – hiris
Timun - hiris

2 comments:

Azkiah said...

terbaik!!!!

Chik Mimi said...

sama cara kita buat nasik ayam cumakan jeles tengok nasi akak panjang2 huhuhu