Akak goreng mihun ala2 stail kampung jer, sebab tak der bahan mewahpun diisi. Bahan mewah? hehehehe... udang, sotong, ayam atau daging tu bahan mewah ler... Kali ni memang sengaja buat tak pedas sebab tekak akak cedera parah deknon... tak boleh langsung terkena cili atau rempah...
Mihun Goreng Ala Kampung
1 pek (400gm) mihun - rendam hingga lembut, toskan
3 keping kelopak kobis - hiris memanjang
1/2 btg lobak merah - hiris memanjang (sagat kasar)
1 btg saleri - dadu
7 biji bola ikan - belah 4
2 keping kek ikan - hiris
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
1 sudu kecil bawang putih
secubit ikan bilis
2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 cawan air
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan cili, bawang dan ikan bilis hingga bahan tumisan sedikit garing. Masukkan sos cili. Kacau rata.
Masukkan bebola dan kek ikan. Gaul sebati. Masukkan air, garam dan gula. Biar mendidih.
Masukkan lobak merah dan saleri. Masukkan bihun. Kacau gaul hingga rata hingga bihun jadi lembut dan masak. Masukkan kobis hiris, gaul rata hingga kobis sedikit layu.
Taburkan hirisan daun bawang/sup dan bawang goreng semasa menghidang.
Akak memang suka guna ikan bilis sebagai perencah mihun goreng. Mungkin memang sebab dah terbiasa dengan keadaan keluarga akak dulu kot... yang memandang udang, sotong, ayam dan daging sebagai bahan mewah. Ayam dan daging buleh dapat cuma setahun sekali iaitu pada hari raya jer. Udang dan sotong tu dapat yang kecil2 pun dah cukup bersyukur.
2 comments:
salam...semoga tekak cepat sembuh yer...saya pun suka bihun goreng style gini (letak ikan bilis jer) Kalo rajin buat telo mata...erm...licin satu besen...hehehe
Cendana, akak selalu dadar telur nipis2, gulung dan hiris pastu tabur... pun best. nak sedap ikan bilis tu blend sekali ngan bawang dan cili.
Post a Comment