I really am malas hari ini, rasa cam tak sehat jer... sengal segala sendi, otot2 lak rasa tegang. Siang tadi akak buat salad kentang jer, rasa cam sedaaaaaaaap sangat. Tapi bila makan (sebab dah betul2 lapar) tak seperti diharapkan (very high expectation - agaknya). Ingat cukup la tu, untuk dinner akak nak suruh jer diorang cari kat pasar malam. Tapi kesian pulak, akak masak nasi, buat sup kentang (kentang lagi), letak suun dan fucuk. Sambal tumis masih ada lagi, akak rebus telur, humban jer ke dalam sambal. Teringat zaman persekolahan masa dok asrama dulu, memang paberet akak tuh, tak pernah 'skip' tau... Tapi akak tak leh telan gak, nasib baik ada 2 hero akak tu tolong makankan. Confirm!!! Akak memang tak sehat la ni.
Sup Kentang Sempoi
1 biji kentang - buang kulit, hiris nipis
30 gm suun - rendam hingga lembut
30 gm fucuk - rendam hingga lembut dan potong kecil
1 cubit ikan bilis
1/2 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
5 biji cili padi - hiris
1 liter air
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak untuk menumis
sedikit bawang goreng dan hirisan daun sup - hiasan
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili padi hingga bawang layu. Masukkan air dan kentang. Biar didih dan masak hingga kentang lembut.
Masukkan fucuk dan suun, tambahkan garam secukup rasa. Biar reneh seketika sebelum dihidang. Jangan lupa taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Sambal telur ni akak gunakan lebihan sambal tumis yang akak buat untuk nasi lemak aritu. Memang akak selalu buat banyak2 sebab diorang dalam rumah ni makan biskut mayat pun colek sambal. Akak cuma rebus telur dan golek2kan jer dalam sambal.
***Rasa cam nak tidur awal la arini...***
No comments:
Post a Comment