Saturday, February 18, 2012
Pasta Goreng Bawang Putih (Fried Garlic Pasta)
Akak tak tau nak bagi nama apa la dek non... nak kata olio, akak tak gunakan minyak zaiton pun. Apa2 aja la, janji rock! Eh! bukan... janji lichin... Akak memang suka buat yang sempoi, tak la terasa penat sangatkan. Dah tu, confirm habis... (hehehe... perasan cam sedap sangat la tu...)
Bukan apa, sebenarnya akak rimas la, kalau masak nasi beriya siap ngan lauk, dah la preparation makan masa, letih gak dek non... dah tu masing2 makan sikit jer. Tu pun nasi semalam masih ada dalam periuk tiada yang nak makan. Makanya, sebagai denda kat orang2 dalam rumah ni, tengahari ni ala-carte jer lah... fair kan...
Resipi yang simple, bahanpun tak banyak yang nak guna. Sesapapun boleh cuba, jangan fikir sangat bahan2 yang nak dimasukkan. Korek jer apa ada kat dapur tu humban jer la... gerenti bereh!!!
Linguine Goreng Bawang Putih
1/2 paket pasta (akak guna linguine) - rebus ikut peraturan di pek
3 ulas (15gm) bawang putih - cincang
2 sudu besar butter/majerin
7 biji cili padi - cincang
2 butir cendawan butang (optional) - cincang
3 butir buah zaiton (optional, akak bubuh sbb dah ada) - hiris
1 sudu teh oregano kering
1 sudu teh serbuk lada putih
garam
daun bawang dan daun sup - cincang halus
Cairkan majerin/butter dalam kuali 'non-stick', saute bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan hirisan cili padi, cendawan dan buah zaiton, goreng hingga cili layu. Tambahkan garam secukup rasa, lada putih dan oregano, sebatikan.
Masukkan pasta, gaul hingga semua bahan sebati.
Gaulkan dengan hirisan daun bawang/sup, sedia untuk dihidang.
Tangkap gambar dulu baru makan ye... hehehehe...
Senangkan... kalau ada capsicum, dadukan boleh la humbankan ke dalam gorengan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment