Monday, February 27, 2012

Simple Weekends - Masak Lemak Pucuk Meranti, Sambal Tumis Campur dan Dadar Telur Masin

Hujung minggu yang ringkas, akak masak ringkas2 jer sebab malas yang komplikated. Hehehehe... suka masak yang ringkas, cepat dan menepati selera. Yang penting mesti lichin tak der yang terbuang gitu...

Pucuk Meranti Masak Lemak
2 ikat pucuk meranti - petik daunnya dan bersihkan
1 keping tauhu - potong kecik
1 cawan santan + 1 1/2 cawan air
2 butir bawang merah - hiris
1 biji lada merah - hiris
secubit ikan bilis
garam secukup rasa

Satukan tauhu, santan, air, bawang merah, ikan bilis dan garam secukupnya.
Kacau atas api sederhana hingga mendidih tapi jangan sampai pecah santan.
Masukkan pucuk meranti dan lada merah, masak hingga sayur sedikit layu.
Sedia untuk dihidang.


Sambal Tumis Campur
2 biji kentang - dadu kasar, goreng
2 keping tauhu - dadu, goreng
tempe - dadu, goreng
1 keping fucuk - rendam lembut, potong kecil
suun - rendam lembut
150 gm udang - buang kepala dan kulit
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 biji cili hijau - hiris
2 keping asam gelugor
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan cili dan bawang kisar hingga garing dan terbit minyak.
Masukkan udang, biar hingga udang kecut. Masukkan asam keping, gula dan garam.
Masukkan kentang, tauhu dan tempe. Gaul rata dan sebati dan sambal sedikit kering.
Masukkan fucuk dan suun serta cili hijau. Gaul sebati hingga semua masak sekata dan kering.
Siap untuk dihidang.


Dadar Telur Masin
2 biji telur masin - pecahkan dan pukul sedikit, hancurkan kuningnya
1/2 biji bawang besar hiris
1 pokok daun bawang

Campurkan semua bahan, dadarkan dalam kuali non stik. Masak seperti telur dadar biasa.


No comments: