Wednesday, February 22, 2012

Nasi Beriyani ala Hyderabad - Ada Hebat???


Semalam seharian akak tak perasap dapur. Berbungkus satu badan, baring melepak jer. Tapi hari ini, meronta2 pulak nak buat nasi beriyani. Akak suka buat yang senang jer. Tak mau buat stail Melayu yang main tumis2. Akak nak buat stail rebus dulu berasnya. Anak buah akak bagi link video Vah Reh Vah, akak cuma ikut teknik dia. Bahan2 guna apa yang memang dah ada kat rumah.

Jangan samakan dengan yang korang makan cam nak maut tu ye... tak sama tapi rasa ala2 jugak. Akak ni berusaha la membuat sendiri sebab memang tak mampu nak bayau kalau makan kat restoran... maaaawwwuuutttttt!!!! poket aku... tapi kalau korang rasa nak belanja akak makan kat sana, akak tak tolak ye... Jadi, feel free to call me kata omputih... hehehehe...

Jom tengok resipi yang tak berapa nak hebat nih...

Nasi Beriyani Al-Hebat (hahahaha... kang buh nama betul, kena saman lak sbb meniru)
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 1 jam dan toskan
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
garam
1 camb minyak
Hirisan daun ketumbar
Bawang goreng
pewarna kuning telur (saffron lagi bagus)

Bahan Perap:
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 camb garam masala
1 camb rempah kurma
1 camt serbuk jintan
1 camt serbuk ketumbar
1 cmt serbuk cili (nk pedas letak lebih)
1 cmt peppercorns
1 cmt serbuk kunyit
1 inci halia - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 cawan susu cair + 1 camb cuka - jadikan yogurt
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak
hirisan daun ketumbar (nak bubuh daun pudina sekali pun boleh kalau ada)

Satukan bahan perap dan ayam dalam satu mangkuk. Perap paling kurang 30 minit.

Sementara tu, didihkan air dalam periuk, masukkan garam dan minyak. Masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan tadi. Rebus sekali cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis hingga beras jadi separuh masak. Asingkan airnya.

Gunakan periuk yang dalam, masukkan bahan perap ke dasar periuk. Ratakan.
Lapiskan beras separuh masak tadi di atas bahan perap. Taburkan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Titiskan pewarna.
Tutup periuk dengan ketat. Atau boleh guna cara akak nih... ahaks!
Masak dengan api sederhana selama 30 minit. Kecilkan api dan biar lagi selama 10 minit. Tutup api dan biar seketika sebelum dihidang.

ni masih dalam periuk ni dek non...

1 comment:

Chik Mimi said...

Kak nim kita pun dah belajaq masak nasi beriani cara ni,nasi daging pun segala mak nenek nasi berperisa lah senang kira heheheh