Tuesday, February 10, 2009

Lemak Cili Api Daging Salai dan Belimbing Buluh

Kita masak daging salai ala2 orang N9... tak tau la sama ke tak, main belasah jer. Si Mat Rock tiba2 minta nak makan daging salai. Terkejut sehhhh... kebetulan dia nak travel ke Singapore, terpaksa cari supply, nasib baik kat opis ada kawan jual daging salai... tapikan, kita masak terlebih cili api... tu dia ko... berasap segala rongga... Iman kata 100% pedas!!! Tapi pada kita n mat rock ok jer, terasa bibir ni tebal sekejap jer, pastu dah normal... hehehe...


250g daging salai, hiris nipis
10 biji cili api (ni kita dah kurangkan dari yang asal kita buat)
1 inci kunyit hidup
1/2 biji kelapa, jadikan 2 cawan santan
garam secukup rasa
belimbing buluh secukupnya, bersihkan

Tumbuk cili api, garam dan kunyit hingga lumat. Masukkan daging, bahan tumbuk dan santan ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan belimbing buluh. Masak hingga belimbing agak lembut. Hidangkan.

1 comment:

maklang said...

maklang paling suka yang ini...sodap ni..letak dengan belimbing buluh tu...hmmmm..menjilat jari!