Thursday, February 5, 2009

Ketupat Sotong

5 ekor sotong segar sederhana besar
1/2 cawan pulut - rendam sekejap
bawang merah dan halia - dihiris
sedikit halba
1 biji kelapa - ambil santan pekat
gula melaka/nisan garam secukup rasa

  1. Bersihkan sotong, tanggalkan kepala dari badannya.
  2. Sumbatkan pulut ke dalam setiap sotong hingga 1/2 penuh. Sumbatkan kepala sotong dan sematkan dgn pencungkil gigi.
  3. Masukkan sotong ke dalam periuk, tuangkan santan secukupnya, hirisan bawang merah, hirisan halia dan sedikit halba.
  4. Bila telah mendidih dan agak-agak pulut dalam sotong telah masak, dan kuahnya kelihatan pekat, baru dimasukkan sedikit garam dan gula merah secukup rasa. Siap dihidangkan.

All the recipes (Nasi Dagang, Gulai Tongkol and Ketupat Sotong) were modified by me and inspired by noraini@antara1.com.my of Restoran Pak Amir mailing list.

No comments: