Wednesday, February 4, 2009

Patin Tempoyak Terung Asam

Kat bawah ni resipi orang Pahang tapi dah dikawinkan dengan Negeri Sarawak sebab asam keping (dimasukkan untuk mendapat lebih rasa masam) digantikan dengan Terung Asam. Meh tengok... pastu buleh cuba... resipi memang simpel. Kita belajar dari Pak Sedara Mat Rock di Kuala Lipis.
Patin Tempoyak Terung Asam

1 ekor ikan patin - dibersihkan
2 inci kunyit sebesar ibu jari
10 butir cili padi - pedas ni, kalau nak lebih lagi tambah la lagi
3 sudu makan tempoyak
1/2 biji terung asam - potong baji dah hiris nipis (yg ni tak di ajar, kita pandai2 sendirik)
garam secukup rasa

Tumbuk kunyit, garam bersama cili padi hingga lumat. Gaul dengan tempoyak. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air mengikut kuantiti yang dikehendakki. Masak hingga mendidih dan ikan masak sepenuhnya kira2 15 minit. Hidangkan.

1 comment:

Chef Mom said...

aduhaiii..sodap eh nim oiii...bak mari sepiuk ke TTTeja..muahahha..