Sunday, February 15, 2009

Udang Masak Kasturi

Source: Chek Ray of MTM
Bahan-bahan Yang Perlu

10 ekor udang besar
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
2 tomato merah
2 biji bawang besar
2 biji limau kasturi diambil airnya
2 tomato hijau secawan minyak masak garam secukup rasa
1/2 biji capsicum didadu (saja tambah, bukan dr resipi asal)


Cara memasaknya

Udang digaul dengan air limau dan garam, cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang dihiris tomato dibelah empat, panaskan minyak masukkan udang.

Setelah masak angkat udang.

Tumis bawang besar, agak masak kemudian masukan cili ditumbuk, gaul rata dengan api sederhana. Apabila naik minyak masukan udang yang sudah digoreng tadi. Gaul rata sebelum diangkat masukkan tomato dan hidangkan.


1 comment:

MamaFaMi said...

Ya Allah ya Tuhanku... kuatkanlah semangatku untuk menatap udang yang montok montok ni...amin...